4C – Štirje »C«-ji

Diamante med seboj ločujemo po štirih značilnostih, ki jim določajo vrednost: teža v karatih (Carat), čistost (Clarity), barva (Color) in brus (Cut).

TEŽA je izražena v karatih; karat je enakovreden petini grama, včasih pa se zanj uporablja tudi delitev na 100 točk.

2015 DavisgioielliGroup Carat

ČISTOST opredeljuje stopnjo popolnosti oziroma prisotnost vključkov v kamnu. Za določanje čistosti uporabljamo lestvico, ki sega od stopnje IF (Internally Flawless oziroma brez notranjih nepravilnosti), ki označuje najvišjo stopnjo čistosti, do stopnje PIQUE, kjer so nepravilnosti v kamnu vidne s prostim očesom.

2015 DavisgioielliGroup Clarity

BARVA opredeljuje odtenke diamanta, in sicer od brezbarvnega do rumenkastega. Stopnje barvnih odtenkov označujemo po abecednem vrstnem redu od črke D, ki označuje brezbarvni diamant, do črke Z.

2015 DavisgioielliGroup Color

BRUS se nanaša na proporce in končno obdelavo poliranega diamanta: klasičen brus je tako imenovani okrogel briljantni brus, ki ima boljši odboj svetlobe kot katerakoli druga oblika brusa.

2015 DavisgioielliGroup Cut

Za več informacij, prosimo, da posljete email na naslednji naslov: E-MAIL Hvala _____________________________________________________________________________________________

© 2022 | Davisgioielli Group 1962  |  www.davisgioielli.com 

Pubblicità

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...